Gratulerer med dagen! (17 mai 2021)
Jeg har vært så heldig at jeg har fått gleden av å lede 17.mai komiteen i Skien i to år nå. Altså kun i corona-tid. Det har vært usedvanlig spesielt å legge tilrette for strengere restriksjoner nå 1,5 år inn i pandemien - enn vi gjorde ifjor. Men situasjonen i Skien er alvorlig smittetall-messig nå i mai - så det får store konsekvenser for nasjonaldagsfeiringen. Likevel prøvde vi å utnytte det bittelille mulighetsrommet vi hadde. Det ble gamernes dag rett og slett. Hundrevis av barn og ungdom var med i våre gaming-konkurranser. Det er skikkelig gøy.
Her er min tale fra åpningen.
Gratulerer med dagen!
Målet til 17.mai komiteen i Skien har vært - å gi så mye 17.mai vi kan til befolkningen, uten å bryte forskrifter og smittevernsregler. Muligheten for arrangement har blitt stadig mindre for hver dag som har gått i mai. Anledningen til å feire fellesskap og demokrati har aldri vært mindre, i fredstid.
Det å avlyse skoletog for 1 & 2 trinn var ekstremt tungt, dette er altså 6 og 7 åringer som skal gå i 17.mai tog med klassen sin for aller første gang.
Jeg vet at alle må bidra, men det er ganske annerledes å gå i 17.mai tog for første gang med klassen din, når du er 9, enn når du er 6.
Å sende ut melding til korpsene om at fritidsaktivitet var forbudt på 17.mai satt i midt i mellomgulvet. Å gi 17.mai til innbyggerne i Skien – er for mange av oss nesten synonymt med korps. Det å ta på seg uniformen for første gang, eller være aspirant å stå opp klokka seks og marsjere kilometervis – er annerledes når du er 9 år enn om du er 12 år.
Å anbefale en avlyst russetid stadfestet avlysningens år. Å skyve på en feiring høres så enkelt ut, men det er ikke det. Å være rødkledd når du skal begynne å studere, er noe helt annet – enn å være rødkledd ved enden av 13 års skolegang.
Båtkortesje, bilkortesje, festmiddag og konsert med publikum. Begeistringen og forventningene var store, men for vårs som er voksne – vi tar det igjen. 17. Mai er fremfor alt barnas dag! Korpsaspiranten er ikke korpsaspirant neste år. Andreklassingen – som heller ikke fikk gå i barnetog i første klasse –, starter i tredje klasse, russetiden ble ferdig før den hadde begynt.
Det må være lov å si høyt: Det er vondt.
På tvers av generasjoner, på tvers av bydeler, på tvers av forskjellighetene mellom vårs mennesker – har vi stått side om side, vi har tatt ansvar, vi har skapt avstand – til hverandre – nettopp for å beskytte hverandre.
Dét er solidaritet, og fellesskap, men det koster – særlig på en dag som denne, der det er nettopp disse verdiene i samfunnet vårt, som vi vil hylle og feire.
Forfatteren Hal Koch sa: Demokrati er mer enn en styreform. Det er en livsform. Det er ikke avstemningene som er demokratiets egentlige styrke. Det er samtalen, og viljen til å finne felles løsninger. Slik sett er vi privilegert i Norge, og i Skien. Styrende myndigheter finner ofte sammen i langsiktige løsninger.
For to år siden – så var det kun 64 % av oss – som avga stemme i valget. Har gapet mellom valgdagen og hvermannsen blitt for stor?
Å inkludere flere i fellesskapet blir vårt viktigste arbeid i årene fremover.
Folkevalgte møter i langt større grad enn før, hatefulle ytringer. Kanskje hater avsenderne staten, innvandrere, Arbeiderpartiet eller det aller meste.
Jeg tror vi må snakke mye mer om årsaken til hat, for vi må også tåle å lytte til mennesker som skriker, for de har det åpenbart vondt.
Vi har alle sammen en bagasje, noen har til og med mer enn hva som er forventet at en rygg skal kunne bære. Hvordan skal vi i Skien, bli bedre til å slå armene om den som trenger det, og bidra til å løfte?
De fleste av oss er en del av sterke fellesskap. Enten det er familien, arbeidsplassen, frivilligheten eller annet. Vi stiller opp for hverandre, og stiller krav til hverandre. Vårt kollektive immunforsvar er sterkt, men vi er ikke immune. Hvor mye bagasje hver og en av oss har varierer for hvert enkelt, og på ulike tidspunkter i livet. Likevel skal ikke dét diskvalifisere deg fra fellesskapet. Fellesskap og demokrati er ikke kun for de priviligerte – suksessfaktoren er at det er for alle – og noen av oss har et større ansvar for å skape plass.
Når smittevernet tillater det – så må vi mønstre på alle sammen: Det er fellesskapet som er samfunnets kollektive medisin. Nabokjerringa, borettslagsfestene og velforeningenes årlige begivenhet. Jeg tror svaret på hat er mer fellesskap. Slik at det er vanskeligere å falle ut av fellesskapet. For der fellesskapet blir mindre, er det demokratiet som er taperen. Og demokratiet – det er vårs.
Avslutningsvis.
Mai har vært hard for mange. Men sommeren kommer. Det blir sol – som Ingrid Halle så vakkert sang.
Vår viktigste utfordring fremover er at vi sammen må vi skape et fellesskap, der vi ikke bare lever i den samme byen, men der vi lever i den samme virkeligheten.
Skien, det er vårs. Ingen pandemi kan endre på det.